Παρασκευή, Οκτωβρίου 17, 2008

Ασφάλεια στο διαδίκτυο: τί είναι;


Τον τελευταίο καιρό, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναφέρονται σε προβλήματα ασφάλειας στο διαδίκτυο, χωρίς, συνήθως, να γνωρίζουν για τι ακριβώς μιλάνε. Οι ειδικοί μας πληροφορούν ότι το ζήτημα της ασφάλειας έχει περισσότερες διαστάσεις απ’ όσες φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Διαβάζουμε, λοιπόν, στον δικτυακό τόπο http://www.saferinternet.gr «η απάντηση στο ερώτημα [τι είναι ασφάλεια] δεν είναι μονοσήμαντη, καθώς […] έχει δύο μορφές, που αποδίδονται αντίστοιχα με τους αγγλικούς όρους «security» και «safety». Στη μία περίπτωση έχουμε προστασία από κινδύνους, όπως η προσβολή από ιούς, ενώ στη δεύτερη προστασία από ηλεκτρονικές απάτες και συναφή αδικήματα». Σε άλλα σημεία του ιστοτόπου, οι άνθρωποι του saferinternet αποδίδουν εύστοχα τον όρο “privacy” ως «ιδιωτική ζωή». Οι περισσότεροι έλληνες, όμως, αντιλαμβάνονται και αυτό το ζήτημα σαν ζήτημα ασφάλειας.

Η διάκριση ανάμεσα στις μορφές που παίρνει η λέξη «ασφάλεια» όταν μιλάμε για το διαδίκτυο είναι αρκετά σημαντική, καθώς από εκεί ξεκινάει η σωστή προστασία από τους κινδύνους του παγκόσμιου ιστού. Οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν ότι είναι προστατευμένοι όταν ασχοληθούν με έναν μόνο από τους παράγοντες ασφάλειας. Για παράδειγμα, η τοποθέτηση τοίχους ασφαλείας και αντιβιοτικού θα κάνει την πλοήγηση στο διαδίκτυο σχετικά ασφαλή – secure, δηλαδή ο χρήστης θα προστατευθεί από τους περισσότερους ιούς και εισβολείς του διαδικτύου. Δεν θα την κάνει, όμως, ασφαλή - safe, δηλαδή ο χρήστης μπορεί να είναι επιρρεπής σε συνηθισμένες δικτυακές απάτες, τα παιδιά να έχουν ακούσια ή εκούσια πρόσβαση σε ακατάλληλο γι αυτά περιεχόμενο, κλπ.

Ειδικότερα όσον αφορά τους νέους, το saferinternet μας πληροφοροί ότι «Ευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη και στην Ελλάδα έφερε στο φως ότι τα νέα παιδιά δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ των δύο μορφών ασφάλειας που πρέπει να υπάρχουν στο Διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι έδειξαν ότι κατανοούν την πρώτη μορφή ασφάλειας (security) και ότι αγνοούν τη δεύτερη (safety).

Πιο αναλυτικά, στην ερώτηση εάν ανησυχούν για θέματα ασφάλειας όταν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, η πρώτη απάντηση που έδωσαν σχετιζόταν σχεδόν πάντα με τους κινδύνους από διείσδυση ιών, από αλλοίωση αρχείων ή από βλάβες σε λογισμικό. Αυτή η αντιμετώπιση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί νέοι ασχολούνται με επικίνδυνες και παράνομες πρακτικές, όπως η αντιγραφή και διανομή λογισμικού, ηλεκτρονικών παιχνιδιών, μουσικής και άλλων αρχείων.

Η δεύτερη σε συχνότητα απάντηση σχετιζόταν με τις ηλεκτρονικές αγορές. Οι νέοι εξέφρασαν ανησυχία για τους κινδύνους χρήσης τραπεζικών καρτών σε αγορές μέσω του Διαδικτύου και για το οργανωμένο έγκλημα πιστωτικών καρτών, όπως και για την αγορά αγαθών που ουδέποτε παραδίδονται ή που δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που περιγράφονται στις σχετικές διαφημίσεις.

Μόλις στην τρίτη θέση τοποθέτησαν τις ανησυχίες τους για την ικανότητα αδίστακτων ατόμων να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο προκειμένου να συλλέξουν προσωπικές πληροφορίες. Σχετικά λίγοι νέοι αναφέρθηκαν ειδικότερα στους πιθανούς κινδύνους που κρύβει η συμμετοχή τους σε συνομιλίες μέσα σε chat rooms.»

Στη συνέχεια του άρθρο του saferinternet αναφέρεται ότι οι νέοι δεν αντιλαμβάνονται τη διάσταση του κινδύνου. Ενώ οι ενήλικες «μπορούν (λίγο ή πολύ) να φιλτράρουν και να επιλέξουν το είδος και την ποιότητα της πληροφορίας», τα παιδιά και οι έφηβοι δεν έχουν οικοδομήσει ακόμα μία στιβαρή προσωπικότητα ικανή να αντιμετωπίσει τις κακές προθέσεις και το βίαιο ύφος μερικών χρηστών, να αντιληφθεί τους απατεώνες και να μην παρασυρθεί σε επιλογές και δραστηριότητες που δεν τα εκφράζουν στ’ αλήθεια.

Το πρόβλημα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη χώρα μας, όπου τα παιδιά και οι νέοι φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες. Είναι πολύ συνηθισμένο οι γονείς να μην είναι ικανό να βοηθήσουν τα παιδιά τους όσον αφορά το διαδίκτυο, αλλά τα παιδιά να υποδεικνύουν στους γονείς χρήσεις του διαδικτύου για καθημερινά τους προβλήματα.

Από τα παραπάνω αναδεικνύεται η τεράστια σημασία της σωστής ενημέρωσης και εκπαίδευσης πάνω στις νέες τεχνολογίες, τόσο προς τα παιδιά όσο και προς τους γονείς τους. Η Ελληνική κυβέρνηση, με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκίνησε μέσα στο 2008 κάποια προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης των γονέων και των φοιτητών με πολύ ευνοϊκούς όρους. Ας ελπίσουμε αυτές οι ενέργειες να έχουν αποτέλεσμα και να ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες στο μέλλον.

Παραπομπή: http://www.saferinternet.gr
Άρθρο για τον Χιακό τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια: