Σάββατο, Οκτωβρίου 18, 2008

Επιδότηση Φοιτητών για εκπαίδευση στις Τεχνολογίες Επικοινωνιών και Πληροφορικής

Η Υπηρεσία Ενημέρωσης των Ε.Ε.Σ. Διαδίκτυο προχώρησε στη διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου για τη δράση e-κπαιδευτείτε, που επιδοτεί την εκπαίδευση των φοιτητών στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Για πιο αναλυτική ενημέρωση, έχει δημοσιεύει ένα αναλυτικό ενημερωτικό άρθρο στον Χιακό Τύπο.




Το φυλλάδιο:





Το άρθρο:

Τίτλος:Επιδότηση εκπαίδευσης φοιτητών στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών: πώς να αξιοποιήσετε την ευκαιρία και τι πρέπει να προσέξετε.

Η Ελληνική Κυβέρνηση με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδοτεί τους φοιτητές ώστε να εκπαιδευτούν στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Δικαίωμα στην επιδότηση αυτή έχουν όλοι οι φοιτητές που εισήχθησαν με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις σε τμήματα ή σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας τα έτη 2005, 2006 και 2007, καθώς και οι εγγεγραμμένοι προπτυχιακοί φοιτητές του Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν πιστοποιημένες γνώσεις σε βασικό, προχωρημένο και εξειδικευμένο επίπεδο στις Νέες Τεχνολογίες και στις Ψηφιακές Εφαρμογές. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, επιδοτείται το μεγαλύτερο μέρος του κόστους εκπαίδευσης και ολόκληρο το κόστος εξέτασης και πιστοποίησης από αναγνωρισμένο φορέα.

Ο δικαιούχος φοιτητής θα πρέπει να ακολουθήσει την παρακάτω διαδικασία:
  • επισκέπτεται την ιστοσελίδα http://www.ekpaidefteite.gr , επιλέγει «Εκπαιδευτικά πακέτα» και στη συνέχεια διαλέγει το Νομό όπου βρίσκεται.

  • Εμφανίζεται μία λίστα με εκπαιδευτικά πακέτα – προσφορές. Για τη σωστότερη επιλογή, είναι καλό να ελέγξει όλα τα πακέτα (πλοήγηση σε όλες τις σελίδες του ιστοτόπου).

  • Επιλέγει το πακέτο που τον ενδιαφέρει, και στη συνέχεια απευθύνεται στο φορέα εκπαίδευσης που έχει κάνει την προσφορά.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι επιχορηγούνται με το 90% της συνολικής αξίας της εκπαίδευσης και πιστοποίησης, με μέγιστη επιδότηση τα 600€ ανά φοιτητή (και έως 1200€ για όσους που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες).

Οι φορείς εκπαίδευσης που προσφέρουν εκπαιδευτικά πακέτα είναι πολλοί, κι έτσι υπάρχει ποικιλία και ανταγωνιστικές τιμές. Συνήθως, οι φοιτητές μπορούν να πάρουν όλες τις ενότητες των πιο διάσημων πιστοποιητικών πληροφορικής ή να αποκτήσουν προχωρημένες και εξειδικευμένες γνώσεις, πληρώνοντας συνολικά μόνο μερικές δεκάδες ευρώ.

Ωστόσο, όπου υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, εγκυμονεί και ο κίνδυνος κακής συνεννόησης, κακής οργάνωσης ή ακόμα και κακόβουλης παραπλάνησης. Εκ μέρους των συντονιστών του προγράμματος έχει αναφερθεί ότι θα πραγματοποιούνται τακτικοί έλεγχοι και θα επιβάλλονται κυρώσεις όπου εντοπίζονται παρατυπίες (αφαίρεση επιδοτήσεων, εξαίρεση εκπαιδευτικών πακέτων ή φορέων από το πρόγραμμα, κλπ.). Ωστόσο, και οι ίδιοι οι φοιτητές θα πρέπει να επιλέξουν προσεκτικά το πακέτο που επιθυμούν, να ενημερωθούν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Γι αυτό, οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική τόσο στην επιλογή του εκπαιδευτικού πακέτου όσο και στην επιλογή του φορέα πιστοποίησης. προσέξουν τα εξής:
  • Ο κάθε φοιτητής μπορεί να επιλέξει μόνο ένα εκπαιδευτικό πακέτο. Όταν συμφωνήσει με τον φορέα εκπαίδευσης, τα στοιχεία του καταχωρούνται στο σύστημα του http://www.ekpaidefteite.gr/

  • Το εκπαιδευτικό πακέτο που θα επιλέξει ο φοιτητής θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά καταχωρημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της δράσης ( http://www.ekpaidefteite.gr ).Το πλήρες κόστος, η διάρκεια, ο τρόπος εκπαίδευσης και οι λεπτομέρειες σχετικά με την πιστοποίηση στην οποία οδηγεί το κάθε εκπαιδευτικό πακέτο αναγράφονται υποχρεωτικά στην επίσημη ιστοσελίδα της δράσης ( http://www.ekpaidefteite.gr ). Πιο συγκεκριμένα:

  • Για κάθε εκπαιδευτικό πακέτο υπάρχει περιγραφή της ακριβούς διάρκειάς του σε ώρες (υποχρεωτικά τουλάχιστον 40).
  • Η πιστοποίηση στην οποία οδηγεί το κάθε εκπαιδευτικό πακέτο καθώς και ο φορέας που την παρέχει δηλώνονται με σαφήνεια στην περιγραφή του πακέτου ( http://www.ekpaidefteite.gr ).


  • Το συνολικό κόστος εκπαίδευσης, εξέτασης και πιστοποίησης καλύπτεται κατά 90% από την επιδότηση, και με ανώτατο όριο τα 600 ευρώ (1200 ευρώ για φοιτητές με σοβαρά προβλήματα υγείας). Ο φοιτητής υποχρεούται να καταβάλει το 10% των εξόδων εκπαίδευσης και πιστοποίησης. Η απόδειξη είσπραξης γι αυτό το ποσό αποτελεί απαραίτητο δικαιολογητικό για τη λήψη της επιδότησης.

  • Το κόστος των εξετάσεων, τα έξοδα έκδοσης του πιστοποιητικού και (εφόσον απαιτείται) της κάρτας δεξιοτήτων καλύπτονται από την επιδότηση και σε καμία περίπτωση δεν λογαριάζονται ξεχωριστά.

  • Η εκπαίδευση μπορεί να περιλαμβάνει οσεσδήποτε ενότητες, σε οποιοδήποτε επίπεδο (βασικό, προχωρημένο, εξειδικευμένο), εφόσον οδηγεί σε πιστοποίηση από αναγνωρισμένο φορέα.

  • Ηπαρακολούθηση είναι υποχρεωτική, διατηρείται παρουσιολόγιο και σε περίπτωση παρατυπίας υπόκεινται σε κυρώσεις τόσο ο εκπαιδευτικός φορέας όσο και ο δικαιούχος.

  • Σε περίπτωση εντοπισμού παρατυπίας κατά την εκπαίδευση ή την πιστοποίηση δεν λαμβάνεται η επιδότηση.

  • Σε περίπτωση που κάποιος δικαιούχος διαπιστώσει παρατυπίες ή πέσει θύμα απάτης, θα πρέπει να το καταγγείλει στο τηλέφωνο 801 11 88 3 88.
Η υλοποίηση της δράσης ξεκίνησε την 1η Ιουνίου 2008 και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την 15η Νοεμβρίου 2008. Αυτό σημαίνει ότι ο τελευταίος φοιτητής που θα επιδοτηθεί, θα πρέπει να έχει πάρει τα αποτελέσματα των εξετάσεων πιστοποίησης το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2008. Επομένως, θα πρέπει να έχει ξεκινήσει την εκπαίδευσή αρκετά νωρίτερα. Γι αυτό οι δικαιούχοι φοιτητές που σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία, ας αναζητήσουν το πακέτο που τους ενδιαφέρει το συντομότερο δυνατό.

Υπηρεσία Ενημέρωσης

Ε.Ε.Σ. Πληροφορικής Διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια: