Σάββατο, Οκτωβρίου 18, 2008

Επιδότηση εκπαίδευσης γονέων

Η επιδότηση εκπαίδευσης γονέων συνεχίζεται έως και τις 15/5/2009. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

H Ελληνική Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής 2006 - 2013 και με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιεί το πρόγραμμα «ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ), ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ». Το πρόγραμμα επιδοτεί με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους την εκπαίδευση των γονέων των μαθητών γυμνασίου στις Τεχνολογίες Επικοινωνιών και Πληροφορικής. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης και πληροφόρησης για το πρόγραμμα είναι η ιστοσελίδα http://www.goneis.gr/ καθώς και η τηλεφωνική γραμμή 801 11 80 200

Πιο συγκεκριμένα, δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι γονείς δημόσιων ή ιδιωτικών σχολείων παιδιών που φοιτούν σε κάποια από τις 3 τάξεις του γυμνασίου το έτος 2008-2009. Στο πρόγραμμα μπορεί να ενταχθεί ένας γονέας ανά παιδί. Οι γονείς δικαιούνται εκπαίδευση σε βασικές γνώσεις πληροφορικής και ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου. Επίσης, το πρόγραμμα προβλέπει παροχή δωρεάν ευρυζωνικής σύνδεσης στο διαδίκτυο διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών. Όλες οι προβλεπόμενες εκπαιδευτικές υπηρεσίες παρέχονται στους δικαιούχους γονείς χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Το μόνο που απαιτείται από τους δικαιούχους γονείς είναι να διαθέτουν στο σπίτι Ηλεκτρονικό Υπολογιστή με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 ώρες κατ’ οίκον εκπαίδευσης του γονέα από καθηγητή πληροφορικής στα παρακάτω θέματα:

  • Βασικές έννοιες χρήσης του διαδικτύου, επικοινωνία, εύρεση πληροφορίας
  • Ασφαλής χρήση διαδικτύου και προστασία των παιδιών από κινδύνους και ακατάλληλο περιεχόμενο
  • Εκπαιδευτικές χρήσεις του διαδικτύου και πλοήγηση στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Περαιτέρω βασικές γνώσεις και δεξιότητες στην πληροφορική και τις τεχνολογίες επικοινωνίας αποκτούνται μέσω e-learning (αυτό-διδασκαλία εξ’ αποστάσεως μέσω Η/Υ). Η διαδικασία e-learning προβλέπεται να διαρκεί τουλάχιστον 40 ώρες και να αφορά τουλάχιστον τρεις βασικές ενότητες χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαδικτύου. Εφόσον οι δικαιούχοι το επιθυμούν, μπορούν να επιδιώξουν πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκόμισαν από τη διαδικασία e-learning, η οποία παρέχεται από τους αναγνωρισμένους φορείς πιστοποίησης.

Τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών Πληροφορικής «Διαδίκτυο» έχουν επισημάνει έγκαιρα την ανάγκη για σωστή ενημέρωση και κατάρτιση των γονέων ώστε να είναι σε θέση να καθοδηγήσουν με ασφάλεια τα παιδιά τους στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η υπηρεσία ενημέρωσης των εργαστηρίων έχει ξεκινήσει τις ενημερωτικές δράσεις προς τους γονείς από το 2007 (περισσότερες πληροφορίες εδώ). Επίσης, εδώ και δύο χρόνια τα εργαστήρια προσφέρουν στους γονείς των μαθητών τους προσανατολισμένα σεμινάρια, τα οποία στοχεύουν την ασφαλή αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών καθώς και την απόκτηση από κάθε γονέα της ικανότητας να προστατεύει τα παιδιά από τους κινδύνους του διαδικτύου.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που η πολιτεία δείχνει έμπρακτα την ευαισθησία της στο πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα, επιτρέποντας στους γονείς την ουσιαστική κατάρτισή τους. Με τα εφόδια που θα αποκομίσουν οι γονείς από αυτά τα προγράμματα θα είναι σε θέση να αντιληφθούν πολύ πιο σωστά τα οφέλη και τους κινδύνους που φέρνει η Κοινωνία της Πληροφορίας. Επίσης, θα τους δοθεί η δυνατότητα να μάθουν πως θα προστατεύσουν τους ίδιους και κυρίως τα παιδιά τους από τα προβλήματα που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες, καθώς και πως θα επωφεληθούν σε όλους τους τομείς της ζωής τους (εκπαίδευση, εργασία, ενημέρωση, κλπ.).

Ευχόμαστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να δείξουν την οργάνωση και τη σοβαρότητα που απαιτείται, ώστε το πρόγραμμα να βοηθήσει ουσιαστικά τους δικαιούχους γονείς καθώς και τα παιδιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: