Παρασκευή, Οκτωβρίου 17, 2008

Ενημερωτικές δράσεις για την Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου και των τεχνολογιών επικοινωνίας

Η Υπηρεσία Ενημέρωσης των Ε.Ε.Σ. Πληροφορικής Διαδίκτυο, με τη συνεργασία της πανευρωπαϊκής εκστρατείας επαγρύπνησης και ενημέρωσης Safer Internet, έχει λάβει την πρωτοβουλία να ενημερώσει το κοινό σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των τεχνολογιών επικοινωνίας. Στα πλαίσια αυτής της δράσης λειτούργησε το ενημερωτικό περίπτερο των Ε.Ε.Σ. Διαδίκτυο στην είσοδο της έκθεσης «Πρόταση 2008» που πραγματοποιήθηκε από 9 έως 14 Απριλίου στο εκθεσιακό κέντρο «Γεώργιος Καλουτάς». Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου και των τεχνολογιών επικοινωνίας, για την ισχύ και την αξία των πιστοποιητικών πληροφορικής καθώς και για τις δυνατότητες που ανοίγονται στην εκπαίδευση και την εργασία στην κοινωνία της πληροφορίας.

Το ενημερωτικό υλικό που σχετίζονταν με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των άλλων τεχνολογιών επικοινωνίας είχε διατεθεί από την πανευρωπαϊκή εκστρατεία επαγρύπνησης και ενημέρωσης Safer Internet, της οποίας τα Ε.Ε.Σ. Διαδίκτυο είναι χορηγοί επικοινωνίας. Ενδεικτικά, το υλικό του Safer Internet ασχολείται με τη διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής στην κοινωνία της πληροφορίας, την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, το ακατάλληλο για ανήλικους περιεχόμενο που διακινείται στον παγκόσμιο ιστό, την κοινωνική δικτύωση, τα ιστολόγια (blogs) και πολλά άλλα παρεμφερή θέματα.

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, συμμετείχε στην ενημερωτική διαδικασία, ως προσκεκλημένη των Ε.Ε.Σ. Διαδίκτυο, η κα Σταυρούλα Παπαβασιλείου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της εκστρατείας Safer Internet. Η κα Παπαβασιλείου παραχώρησε συνεντεύξεις στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, όπου μίλησε για την εκστρατεία και τις δράσεις της. Την επόμενη ημέρα, κατόπιν συνεννόησης με το διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους διευθυντές των σχολείων, επισκέφθηκε μαθητές και εκπαιδευτικούς του 1ου, 2ου και 4ου γυμνασίου Χίου καθώς και του γυμνασίου Βροντάδου και τους ενημέρωσε σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις τεχνολογίες επικοινωνίας και τις μεθόδους ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων. Παράλληλα, μοιράστηκε σχετικό έντυπο ενημερωτικό υλικό της εκστρατείας Safer Internet για γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η διανομή του έντυπου υλικού, που θα συνεχιστεί και στα υπόλοιπα σχολεία του νησιού, ήταν χορηγία των Ε.Ε.Σ. Πληροφορικής Διαδίκτυο.

Στο ενημερωτικό περίπτερο το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί και για τις τεχνολογικές δυνατότητες που προσφέρονται στον εκπαιδευτικό, το μαθητή ή οποιονδήποτε επιθυμεί να μάθει και να εκπαιδευτεί. Ιδιαίτερα στο ζήτημα των πιστοποιητικών πληροφορικής, ήταν πολλοί οι επισκέπτες που τους βοηθήσαμε να ξεκαθαρίσουν ποια ακριβώς είναι η αξία, η διάρκεια και η χρησιμότητά τους. Ακόμα αρκετοί ενημερώθηκαν σχετικά με την κοινωνική δικτύωση, τις ηλεκτρονικές αγορές, τα ιστολόγια (blogs), τη βελτίωση των υπηρεσιών και των συναλλαγών κ.α.

Συνολικά, καθ΄ όλη τη διάρκεια της έκθεσης μας επισκέφθηκαν πάνω από 2.500 άνθρωποι. Από τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσε το 19,3% από αυτούς, προκύπτει ότι ο μέσος επισκέπτης χρησιμοποιεί καθημερινά υπολογιστή επί τρεις με τέσσερις ώρες, μοιρασμένες ανάμεσα στη δουλειά και το σπίτι. Περίπου το 60% από αυτούς χρησιμοποιεί το ίντερνετ σε φυσιολογικά πλαίσια (2-4 ημέρες την εβδομάδα, μία ώρα την ημέρα), ενώ οι υπόλοιποι μοιράζονται ανάμεσα σε αυτούς που δεν το χρησιμοποιούν καθόλου (20%) ή που το χρησιμοποιούν καθημερινά (20%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαφορές αντρών και γυναικών στη χρήση των τεχνολογιών και το βαθμό ενημέρωσής τους. Το 42% των γυναικών που ρωτήθηκαν, διέθεταν πιστοποίηση πληροφορικής, ενώ οι άντρες περιορίζονται στο 28%. Ίσως εκεί οφείλεται το γεγονός ότι οι γυναίκες δήλωσαν πως χρησιμοποιούν το ίντερνετ περίπου 20% συχνότερα. Ακόμα, το ποσοστό των γυναικών που γνώριζε την εκστρατεία Safer Internet ξεπερνούσε το 40%, και περισσότερες από το 50% δήλωσαν επαρκώς ενημερωμένες για την αξία και την ισχύ των πιστοποιητικών πληροφορικής. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους άντρες ήταν 25% και 20%.

Συνοψίζοντας, το 66% των ερωτηθέντων, αν και δεν γνώριζε την εκστρατεία Safer Internet, ενημερώθηκε γι αυτήν στο περίπτερό μας. Το ίδιο ισχύει και για το 65% που είχαν ελλιπή ή καθόλου ενημέρωση σχετικά με την ισχύ και την αξία των πιστοποιητικών πληροφορικής, πριν μας επισκεφθούν.

Η ιδιαίτερα θετική και ενθαρρυντική ανταπόκριση του κοινού στις συγκεκριμένες δράσεις μας εμπνέει να συνεχίσουμε τις ενημερωτικές μας δραστηριότητες, που ορισμένες θα επικεντρώνονται σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, ενώ κάποιες άλλες θα απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό. Ενδεικτικά, έχουν προγραμματιστεί διανομές του έντυπου υλικού της εκστρατείας Safer Internet στα σχολεία του νομού, καθώς και ενημερωτικές ομιλίες προς τους γονείς. Στόχος των δράσεων της υπηρεσίας ενημέρωσης αποτελεί η κατανόηση και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της κοινωνίας της πληροφορίας από το κοινό, αλλά και η αντιμετώπιση της ελλιπούς ή εσφαλμένης πληροφόρησης, ώστε να προστατευθεί το κοινό από τη σύγχυση και τις λανθασμένες επιλογές. Ελπίζουμε ο κόσμος να συνεχίσει να ανταποκρίνεται με τον ίδιο ενθουσιασμό στις ενημερωτικές μας δράσεις και ευχόμαστε σε αυτή την προσπάθειά μας να συναντήσουμε κι άλλους φορείς που θα συμπορευτούν μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: