Δευτέρα, Νοεμβρίου 10, 2008

Κάνοντας τα ψώνια μας στον παγκόσμιο ιστό

Βρισκόμαστε κοντά σε περίοδο γιορτών, κι όλοι, λιγότερο ή περισσότερο, έχουν στο μυαλό τους δώρα και αγορές. Οι μικρότεροι βάζουν στο μάτι τα αγαπημένα τους χριστουγεννιάτικα παιχνίδια και δώρα, ενώ οι μεγαλύτεροι υπολογίζουν το κόστος.
Μία ολοένα και πιο δημοφιλής πηγή αγορών είναι ο παγκόσμιος ιστός. Όσοι τον χρησιμοποιούν, έστω και στοιχειωδώς, θα έχουν σίγουρα δει κάποια ηλεκτρονικά καταστήματα, που διαθέτουν τα προϊόντα τους on-line. Τα ηλεκτρονικά αυτά καταστήματα είναι ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο, μπορείτε να ψωνίσετε από την άνετη πολυθρόνα του σπιτιού σας και, με λίγη εξάσκηση, ο πελάτης έχει στη διάθεσή του μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων και τιμών. Οι ηλεκτρονικές αγορές δεν περιορίζονται μόνο σε δώρα, ρούχα και συσκευές. Μπορεί κανείς να αγοράσει αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μουσική, ταινίες, συναυλίες, και πολλά άλλα.
Τα περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο: ο πελάτης πληκτρολογεί την ηλεκτρονική διεύθυνση του καταστήματος και μετά κάνει κλικ στα διάφορα προϊόντα μέχρι να βρει αυτά που τον ενδιαφέρουν. Όσα τον ενδιαφέρουν, τα προσθέτει στο «καλάθι αγορών» πατώντας το ομώνυμο κουμπάκι. Όταν τελειώσει, πηγαίνει στο «καλάθι αγορών» όπου ελέγχει τι ψώνισε. Αν θέλει, μπορεί να αφαιρέσει και να προσθέσει μερικά προϊόντα. Όταν τελειώσει, συμπληρώνει τη φόρμα με τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας και τη διεύθυνση κατοικίας του.
Σε πάρα πολλές ελληνικές οικογένειες, τα παιδιά είναι ικανότεροι χρήστες των ψηφιακών μέσων από τους γονείς. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τους επιτρέπεται να πραγματοποιούν οικονομικές συναλλαγές ανεξέλεγκτα, αφού τα παιδιά δεν έχουν την εμπειρία και οριμότητα των ενηλίκων στις αγορές και τη διαχείριση χρημάτων. Μία απροσεξία του παιδιού μπορεί να κοστίσει στους γονείς αρκετές χιλιάδες ευρώ. Οι γονείς πρέπει πάντοτε να ελέγχουν τη χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Αν τα παιδιά τους ζητούν κάποια αγορά μέσω διαδικτύου, οι γονείς θα πρέπει να πραγματοποιήσουν αυτή την αγορά μαζί με το παιδί, ώστε να ελέγχουν τι ακριβώς αγοράζουν, από πιο κατάστημα, πόσο κοστίζει και ποια είναι η πιθανότητα απάτης.
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν είναι πάντοτε ασφαλείς, όπως, βέβαια, συμβαίνει και με τις συμβατικές αγορές. Αν πέσουμε σε απατεώνες, μπορεί να ζημιωθούμε οικονομικά. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο που και πως δίνουμε τα στοιχεία μας. Γι αυτό το σκοπό, ο ελληνικός κόμβος ασφαλούς διαδικτύου www.saferinternet.gr μας προσφέρει τις παρακάτω συμβουλές:
• Πρώτα απ’ όλα, οι γνωστές και εδραιωμένες εταιρίες είναι πιθανότατα το ίδιο αξιόπιστες στο Διαδίκτυο όσο και στην πραγματική ζωή. Σε μια αξιόπιστη εμπορική ιστοσελίδα υπάρχει πάντα ξεκάθαρος προσδιορισμός της εταιρίας με το όνομά της, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
• Σε μια αξιόπιστη ιστοσελίδα τα χαρακτηριστικά του προϊόντος ή των υπηρεσιών που παρέχονται είναι σαφή και εύκολα προσβάσιμα.
• Πριν προβούμε σε μια εμπορική συναλλαγή αναζητούμε τους όρους χρήσης οι οποίοι στις αξιόπιστες ιστοσελίδες είναι εύκολα προσβάσιμοι και διαφανείς. Τους διαβάζουμε προσεκτικά!
• Εξετάζουμε αν στην τιμή του προϊόντος που αγοράζουμε περιλαμβάνονται όλες οι τυχόν χρεώσεις (φόροι, μεταφορικά έξοδα, κ.λπ.).
• Στις αξιόπιστες εμπορικές σελίδες οι παραγγελίες μας επιβεβαιώνονται με e-mail και διατηρούμε το δικαίωμα ανάκλησής τους.
• Όταν βρισκόμαστε σε κάποια φόρμα παραγγελίας και πριν καταχωρήσουμε οποιοδήποτε στοιχείο μας βεβαιωνόμαστε ότι είμαστε όντως στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας, ότι στο κάτω μέρος του browser υπάρχει ένα λουκετάκι και ότι η διεύθυνση αρχίζει με https://.
• Δεν κλικάρουμε με το ποντίκι μας σε διευθύνσεις ιστοχώρων που μας δίνονται σε ύποπτα emails ή emails που λαμβάνουμε από άγνωστες πηγές, γιατί ενδέχεται να μας κατευθύνουν σε εικονικές ιστοσελίδες που μοιάζουν με την πρωτότυπη της εταιρίας από όπου απατεώνες θα προσπαθήσουν να μας αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα. Για αυτό, γράφουμε πάντα από μόνοι μας στον browser την διαδικτυακή διεύθυνση (URL) της εταιρίας που θέλουμε να επισκεφθούμε.
• Αποφεύγουμε να κάνουμε ηλεκτρονικές συναλλαγές από υπολογιστές τρίτων ή δημόσια προσβάσιμους (π.χ. από Ίντερνετ καφέ).
• Φυλάσσουμε τους κωδικούς μας σε ασφαλές μέρος. Δεν χρησιμοποιούμε για κωδικό ονόματα οικείων μας, ημερομηνίες γέννησης, επετείων κ.λπ. που εύκολα μπορεί να μαντέψει κανείς.
• Αν έχουμε επιφυλάξεις για τη χρήση πιστωτικής κάρτας για τις ηλεκτρονικές μας συναλλαγές, μπορούμε να προμηθευτούμε μια από τις προπληρωμένες κάρτες που κυκλοφορούν στην αγορά και στις οποίες ελέγχουμε οι ίδιοι το ανώτατο χρηματικό όριο συναλλαγών.

Παραπομπές:
Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου
Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: