Παρασκευή, Απριλίου 10, 2009

Τα κινητά τηλέφωνα και οι κίνδυνοι για τους ανήλικους χρήστες

H τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας μας έχει δώσει πολλές ευκολίες και μας επιτρέπει να επικοινωνούμε μεταξύ μας εύκολα, με πολλούς τρόπους και σχεδόν απ’ όπου κι αν βρισκόμαστε. Ωστόσο, μία τόσο πολύπλοκη συσκευή με τόσο πολλές δυνατότητες απαιτεί από τη χειριστή της κάποια στοιχειώδη ωριμότητα. Άραγε, πόσο ώριμα είναι τα παιδιά και οι έφηβοι όσον αφορά τη χρήση του κινητού τηλεφώνου;

Το κινητό τηλέφωνο είναι μία από τις πιο αποδεκτές ψηφιακές συσκευές που έχουν κατασκευαστεί. Ακόμα και οι άνθρωποι που φοβούνται την τεχνολογία και διστάζουν να πλησιάσουν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, βάζουν κατά μέρος τους φόβους τους όσον αφορά το κινητό τους τηλέφωνο. Και όμως, αυτή η μικρή και τόσο εξελιγμένη συσκευή με τις πολλές δυνατότητες απαιτεί μεγαλύτερη ωριμότητα και σύνεση για να τη χειριστεί κανείς με ασφάλεια.

Τα κινητά μας λειτουργούν σαν σφουγγάρια που απορροφούν προσωπικές πληροφορίες. Αυτό οφείλεται στο ότι τα χρησιμοποιούμε συνεχώς, σε κάθε δραστηριότητά μας, με αποτέλεσμα να «περνάει» από μέσα τους το αποτύπωμα σχεδόν κάθε στιγμής της ζωής μας. Σχεδόν κάθε τι που θα συμβεί, θα αφήσει στο ιστορικό του κινητού μας μία κλήση, ένα μήνυμα SMS, μία φωτογραφία, κλπ. Πολλοί άνθρωποι, εξ΄ άλλου, καταγράφουν εσκεμμένα πολλές ευαίσθητες πληροφορίες στο κινητό τους (π.χ. ΑΦΜ, pin τραπεζικού λογαριασμού), αλλά και ραντεβού ή άλλα προσωπικά στοιχεία. Αυτό το κάνουν για να έχουν πάντα διαθέσιμες αυτές τις πληροφορίες, αφού, έτσι κι αλλιώς, θα έχουν πάντοτε το κινητό μαζί τους.

Η χρήση, λοιπόν, ενός κινητού τηλεφώνου απαιτεί από το χρήστη να είναι σε θέση να εκτιμήσει την αξία αυτών των πληροφοριών και την ευαισθησία τους (π.χ. ποιες από τις πληροφορίες είναι προσωπικά ή οικογενειακά μυστικά και ποιες μπορεί να μοιραστεί με τρίτους). Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζει πώς να προστατεύσει το κινητό του από πιθανούς εισβολείς. Οι εισβολείς χρησιμοποιούν τον κινητό τους τηλέφωνο για να «τρυπώσουν» μέσα στο δικό μας. Στη συνέχεια, μπορούν είτε να «αρπάξουν» κάποιες πληροφορίες (π.χ. SMS, φωτογραφίες, κλπ.), είτε να ενεργοποιήσουν συγκεκριμένες λειτουργίες του κινητού μας, χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε.

Ποιο συνηθισμένος τρόπος εισβολής σε κινητό είναι μέσω συνδέσεων Bluetooth.
H τεχνολογία Bluetooth αναπτύχθηκε από Σουηδούς και πήρε το όνομά της από το βασιλιά της Δανίας Harold Blatand (Batland στη Δανική γλώσσα σημαίνει Bluetooth, «μπλε δόντι»). Οι συσκευές Bluetooth περιέχουν ένα ράδιο τσιπ που χρησιμοποιεί τις ραδιοφωνικές συχνότητες επιτρέποντάς σας να στέλνετε δεδομένα αλλά και φωνή χωρίς τη χρήση καλωδίων. Στο κινητό σας για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Bluetooth για να ανταλλάξετε φωτογραφίες, μουσική ή για να στείλετε μηνύματα. Για να υπάρξει σύνδεση Bluetooth ανάμεσα σε δύο κινητά, αυτά θα πρέπει να βρίσκονται στον ίδιο χώρο (το πολύ γύρω στα 10 μέτρα).

Οι επιθέσεις με Bluetooth ποικίλουν. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο εισβολέας «μολύνει» το κινητό του θύματος με βλαβερό λογισμικό. Σε άλλες, χρησιμοποιεί το δίκτυο του θύματος για να χρεώσει τις δικές του κλήσεις. Ωστόσο, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τις αδυναμίες του Bluetooth για να προβάλουν ανώνυμα μηνύματα στις οθόνες των θυμάτων τους, τακτική σχετικά δημοφιλής ανάμεσα στους εφήβους. Τέλος, υπάρχουν κι οι εισβολείς που αντιγράφουν τα προσωπικά στοιχεία του στόχου τους (SMS που έχει ανταλάξει, ημερολόγιο, κλπ.). Η τακτική ονομάζεται Blue jacking και χρησιμοποιείται ευρέως από νέα άτομα για διασκέδαση. Συνήθως εντοπίζουν τα θύματά τους σε χώρους συγκέντρωσης (π.χ. καφετέριες) κάνοντας αναζήτηση για κινητά με ενεργοποιημένο το Bluetooth.
Πρακτικές συμβουλές για ασφαλή χρήση του Bluetooth
• Μην δέχεστε ποτέ αρχεία ή μηνύματα από χρήστες Bluetooth και μην αποκαλύπτετε προσωπικά στοιχεία για τον εαυτό σας εκτός και αν γνωρίζετε και εμπιστεύεστε τον παραλήπτη.
• Να έχετε πάντα κλειστό το δέκτη Bluetooth όταν δεν το χρησιμοποιείτε.
• Συνήθως μπορείτε να κρύψετε τη συσκευή σας από άλλους χρήστες Bluetooth ακόμα και αν το Bluetooth είναι ενεργοποιημένο. Αυτό θα εμποδίσει την επικοινωνία με άτομα που δεν γνωρίζετε.
• Να χρησιμοποιείτε πάντα ένα κωδικό PIN για να συνδέεστε με Bluetooth. Καθιστά τη σύνδεση πιο ασφαλή και δυσκολότερο στους αγνώστους να υποκλέψουν δεδομένα.

Πηγές: www.saferitnernet.gr , www.bluetooth.com , www.internetsafetyzone.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια: